Wat zijn de belangrijkste statistieken die u moet analyseren om zeker te zijn van de effectiviteit van uw SEO-strategie? U hebt besloten een globale SEO-strategie voor uw bedrijf te implementeren, die gebaseerd zal zijn op On-site en Off-site optimalisatie. U heeft gelijk!
SEO is de beste manier om uw zichtbaarheid in de zoekresultaten te verzekeren. Maar met tientallen kleine en grote optimalisaties is het niet altijd gemakkelijk om de werkelijke vooruitgang van de site te meten. Veel adverteerders vertrouwen alleen op de vooruitgang van bepaalde zoekwoorden (ranking), maar in werkelijkheid gaat het veel verder.
Er is een veelheid aan metrics die kunnen worden gebruikt om uw SEO-prestaties te meten en daar gaan we vandaag naar kijken.
Het volgen van pagina ranking
Dit is de favoriete KPI van adverteerders en SEO’s omdat het tastbaar en opvallend is! U stond 32e op Google? Tadam, dankzij onze SEO-strategie sta je 2e!
Wow. De positionering van de gerichte trefwoorden is natuurlijk een zeer goede indicator van het vertrouwen dat Google in je stelt op deze thema’s. Er is echter een fout die veel adverteerders geneigd zijn te maken.
Dit is om zich alleen te richten op een paar sleutelzinnen (bijvoorbeeld “running trainers”, “running shoes”, “running trainers”). Deze termen behoren tot de top tail en moeten daarom worden beschouwd als “top of the list”. Achter deze keywords staan nauw verwante middle en long tail termen zoals “neutral running trainers”, “comfortable running shoes”, “road running trainers” etc. Hoewel deze soorten zoekwoorden minder zoekopdrachten genereren dan de top tail, zijn ze niet minder belangrijk omdat ze zeer talrijk zijn en beter aansluiten bij de echte zoekintentie.
Voor een echte follow-up van de positionering is het dus nodig volledige lijsten op te stellen waarvan de indeling specifiek is voor de behoeften van elke activiteit. Sommigen geven de voorkeur aan rangschikkingen per onderwerp, anderen per commercieel belang of per mate van concurrentie. Er bestaan verschillende tools om u te helpen zo volledig mogelijke lijsten op te stellen: SemRush, Google Adwords Keywords Planner, synoniementools… Als je begint, is het niet zo belangrijk of je een goede keyword ranking hebt of niet. Het is belangrijk om een geleidelijke toename van uw rankings of van het aantal gepositioneerde trefwoorden op uw site in het algemeen op te merken.
Controleer het bouncepercentage van pagina’s die toenemen
Dankzij rigoureuze optimalisatie bent u erin geslaagd uw sleutelwoorden op de eerste pagina te krijgen, u mag trots zijn. Maar daar houdt de analyse niet op. Ja, bij Google is niets ooit zo eenvoudig.
Uw site komt op de eerste pagina voor de zoekopdracht “hardlooptrainers” en om allerlei redenen (problemen met interne links, externe links, enz.) wordt uw pagina “trainers” gepositioneerd. Internetgebruikers komen dan op een pagina waar ze talrijke paren sportschoenen zien die niet per se voor hardlopen bedoeld zijn. Sommigen zullen de moeite nemen om de filter “hardlopen” op te zoeken, anderen zullen de pagina onmiddellijk sluiten zonder enige interactie met andere pagina’s te hebben gehad. Dit laatste wordt het bouncepercentage genoemd en maakt deel uit van de rangschikkingscriteria van Google. Best logisch als je erover nadenkt! Als een pagina een bouncepercentage van 90% heeft, betekent dit dat 90 van de 100 gebruikers de inhoud niet relevant genoeg vonden om hun bezoek voort te zetten.
Bij het nemen van SEO-acties is het belangrijk om de evolutie van het bouncepercentage te controleren. Het kan gebeuren dat u veel meer pagina’s plaatst, maar dat ze een hoger bouncepercentage genereren. Op lange termijn werkt dit averechts. Bovendien kan een hoog bouncepercentage ook problemen aan het licht brengen op het gebied van ergonomie, interne links, prijsbeleid, kwaliteit van de inhoud, enz. Het is dus een belangrijke indicator voor SEO en UX.
Houd er echter rekening mee dat uw bouncepercentage afhangt van uw branche, het type-inhoud op uw pagina en de bron van het verkeer. Als je pagina bijvoorbeeld antwoord geeft op de vraag “Hoeveel calorieën zitten er in een Twix?”, is het normaal om een hoog bouncepercentage te zien omdat de gebruiker gewoon komt om het antwoord te lezen en meteen weer vertrekt. Dit betekent echter niet dat u niet moet proberen gebruikers op uw site te houden door hen aan te moedigen op andere artikelen te klikken.
Monitoring van uw mobiel verkeer
Mobiel is koning geworden. In de meeste sectoren zijn er meer zoekopdrachten op mobiel dan op computer. Als bewijs hiervan geeft Google geleidelijk de index voor de desktop op en stelt alleen nog een mobiele index voor: de Mobile First Index. Dus of u nu surft op een computer of op een mobiele telefoon, de mobiele index wordt de referentie.
Daarom is het bij de uitvoering van een SEO-strategie essentieel om de evolutie van uw mobiele verkeer te volgen. Het is goed mogelijk dat uw desktopverkeer daalt ten gunste van het mobiele verkeer. Een toename van het mobiele verkeer betekent dat u in de ogen van Google goed bezig bent en dat uw site responsief is, snel laadt en hoge engagement-metrics heeft. De evolutie van het mobiele verkeer is nog belangrijker als u uw site net opnieuw hebt ontworpen.
Om uw mobiele verkeersstatistieken te controleren, kunt u Google Analytics gebruiken, een vrij uitgebreide tool. Ga in uw dashboard naar Audience > Mobile > Overview. U ziet dan een grafiek die u laat zien welk percentage van uw verkeer u van uw mobiel krijgt en hoe uw prestaties zijn veranderd.
Tijd op de site
Google legt steeds meer nadruk op engagement-metrics, waarvan één de tijd is die gebruikers op uw pagina’s doorbrengen. Ook dit is logisch: als een gebruiker veel tijd op uw site doorbrengt, is dat waarschijnlijk omdat hij tevreden is met de inhoud. Google Analytics is ook de ideale tool om deze KPI te analyseren.
Natuurlijk hangt, net als bij het bouncepercentage, de tijd die op de site wordt doorgebracht af van uw activiteitensector en kan deze ook per pagina verschillen, afhankelijk van de doelstellingen. Het is normaal dat bezoekers veel meer tijd besteden aan sociale netwerken dan aan een blogbericht van enkele regels. Wanneer u dus de gemiddelde tijd meet die op de pagina wordt doorgebracht, moet u nadenken over het doel van de pagina. Voor inhoud die vrij uitgebreid is, kunt u de tijd die nodig is om het artikel te lezen als maatstaf gebruiken.
Kwantiteit en kwaliteit van externe links
Backlinks behoren tot de belangrijkste rankingcriteria. Daarom is het noodzakelijk een linkbulding strategie te ontwikkelen tot in het kleinste detail! Om de kwaliteit van een site te beoordelen, analyseert Google de inhoud, de structuur, de prestaties, maar ook de populariteit via de ontvangen links. Als niemand deze site aanbeveelt, is dat volgens de zoekmachine omdat de inhoud ervan niet relevant is voor de gebruikers.
Daarom is de relevantie van uw backlinks een cruciaal gegeven om uw werkelijke linkbuilding-prestaties te meten en uw investeringen rendabel te maken.
Of ze nu zijn gegenereerd via een campagne van een provider of op een “zelfgemaakte” manier door een beroep te doen op partners, backlinks moeten worden onderworpen aan een fijne analyse. U kunt immers duizenden backlinks ontvangen, als ze van slechte kwaliteit zijn, zult u uw zichtbaarheid in Google of in andere zoekmachines niet verbeteren.
Om de kwaliteit van sites en hun links te evalueren, bestaan er verschillende tools, zoals Majestic SEO, MOZ en ahrefs.
TrustFlow is een metriek van Majestic. Hoe hoger de TrustFlow van een site, hoe betrouwbaarder deze in theorie is in de ogen van Google. “In theorie”, want TrustFlow is eigenlijk gemakkelijk te manipuleren en moet worden gecombineerd met andere metriek, zoals organisch verkeer, community engagement, aantal gepubliceerde artikelen, hun recency enz. TrustFlow kan een algemene indicatie geven van linkkwaliteit, maar is niet voldoende.
CitationFlow is een soortgelijke metriek als TrustFlow, maar verwijst naar het aantal links dat een site ontvangt en niet naar hun nabijheid tot het gewenste onderwerp. CitationFlow lijkt sterk op Google’s PageRank. Het moet dus worden toegevoegd aan de TrustFlow om de analyse van de algemene kwaliteit van een site die naar u is gelinkt te verfijnen.
Moz’s Domain Authority is een ranking score voor zoekmachines die de positie van een website op de SERP’s voorspelt. Het wordt berekend door verschillende factoren te evalueren, waaronder het hoofddomein en het totale aantal links, in een enkele DA-score. Maar net als bij de metriek van Majestic is DA alleen niet genoeg.